Härlig vy med fjällbjörkar i förgrunden och grövelsjön i bakgrunden
Härlig vy med fjällbjörkar i förgrunden och grövelsjön i bakgrunden

Saknar du de färdigheter som krävs för att våga dig ut på en fjällvandring på egen hand? Eller är du kanske ute efter att njuta av en vandring tillsammans med andra likasinnade. Delad glädje är dubbel glädje tycker vi.

Att använda en guide innebär att vi svarar för säkerheten och anpassar vägval efter rådande väder. Våra guider har uppgiften att leda er som grupp och jobbar hårt för gruppsammanhållning. Guiderna anpassar genomförandet, vägval och tempo efter gruppens samlade förmåga. Vi sätter alltid säkerheten i första hand, därefter kommer naturupplevelserna, vi tar inga risker.

Grövelsjön

kl 09:00 –  kl 15:00 senast

3795 kr

Övrig information

19 augusti – 24 augusti

Upplev det vackra landskapet i Sveriges sydligaste delar av fjällkedjan…

Kursinnehåll

– En ledarledd guidad fjällvandring under 6 dagar med 5 tältnätter.

Förkunskaper
 • Du behöver kunna vandra 20 km om dagen med din egen packning på ryggen. Du garanterar att du är i tillräcklig form för detta när kursen startar. (Detta av säkerhetsskäl)
 • Träna på egen hand med att gå med packning både på längden och i backar. Terrängen kommer att vara måttligt krävande, men det är alltid skönare att ha lite mariginal fysiskt.
 • Du behöver kunna slå upp och övernatta i ditt tält.
 • Du behöver kunna hantera matlagning med friluftskök som du själv medför
 • Du måste ha vandrat en del med dina kängor så du vet att du inte får skoskav. Du behöver inte ha fjällvandrat tidigare.
 • Läs på innan på Evas TIPSSIDA
Utrustning
 • Kläder att vandra i, inklusive bra regnkläder
 • Väl ingångna vandringskängor
 • Tält och friluftskök (kan delas med andra, vi kan också arrangera uthyrning om det hämtas innan kurs)
 • Eget första förband-kit
 • Mat för hela turen
 • Ryggsäck som får plats med allt.
 • Vi kommer skicka en utrustningslista med allt som ska med.
Säkerhet på vår fjällvandring

Vi sätter alltid säkerhet i första hand. Oväntat svårt väder kommer innebära att vi kan behöva planera om den tänkta rutten.

Guider på denna kurs är 

Eva Järkenstedt, en mycket erfaren fjälledare som 2022 genomförde gröna bandet. Läs om hennes vandringar HÄR.

Torbjörn Selin, erfaren ledare och utbildare inom överlevnad och friluftsliv. ägare och grundare av All In Nature Sweden. Genomför vandringen som en del av praktiken under sin fjälledarutbildning.

Reseinformation

Du reser på egen hand till Grövelsjön söndag den 18:e. Enklaste sättet är med bil, vi verkar för samåkning. Alternativet är tåg till Mora och buss resten, en resa som kan medföra en extra natt i Mora.

Du kan bo på Sjöstugan eller STF Fjällstationen eller i eget tält efter eget tycke.

Vår fjällvandring startar 09:00 vid Sjöstugan som ligger 15 min till fots eller 3 min med bil från Fjällstationen . 

Åter Grövelsjön runt vid lunchtid på lördag lunch/eftermiddag. Vi tar en gemensam målgångsfika!

Du väljer sedan själv om du åker hem på en gång (Vi vet att många måste hem till ”livet” på söndagen och ska ladda inför veckan) på lördagen eller om du tar en middag på Sjöstugan eller Fjällstationen och bokar ett rum för att vila ut innan hemfärd söndag.

Vi samordnar alla gemensamma aktiviteter när vi vet vad ni önskar och efter dialog.

Beskrivning av fjällvandringen Grövelsjön runt

Den sammanlagda vandringssträckan blir ca 6-7 mil + en ev toppbestigning. Dagsetapperna ligger mellan 8 och 16 km. 

Dagsturerna kommer att anpassas efter vädret. Fint väder kommer ge oss möjlighet att bestiga några toppar längs vägen. Dåligt väder kommer att tvinga oss att stanna i dalgångarna. 

Vid mycket dåligt väder förbehåller vi oss rätten att helt ändra rutten efter hand. Detta av säkerhetsskäl.

MÅNDAG:

 Utbildning, tejpa fötter, anpassa packningen, rutiner på turen, karta & kompass, vada över vattendrag m.m.

TISDAG

10-12 km start vid Grövelsjön. Sedan Linnéstigen som leder oss upp på Gränsfjället, och vi kommer efter ett par kilometer att passera in i Norge. Om vädret tillåter så kommer vi att göra en liten avstickare och ta oss upp på Salsfjället, 1278 m.öh. Vi kommer sedan att vandra uppe på Salsfjället och därefter snedda ner mot Gröveldalen där vi slår upp tälten vid Grövelåa.

ONSDAG:

Även dagens etapp är relativt kort, ca 12 km. Vi kommer att fortsätta gå Linnés veg 1734 bort till Fornborgen där vi viker av ner mot Svukuriset. Vi kommer då att ha Gränsfjällets högsta fjäll, Elgåhogna (1460 m.öh) i blickpunkten på vänster sida. Men vi ska inte bestiga den toppen, utan efter bara någon kilometer kommer vi att lämna leden och sen gå på fri navigering över ett tämligen speciellt landskap mot Rönnsjön där vi kommer att slå läger för natten.

TORSDAG :

12- 16 km. Om vi tillbringat natten vid Rönnsjön kommer vi att starta dagen med att runda sjöändan och sen följa Rönnsjöbäcken upp till sjöarna som ligger i passet mellan Gröthogna och Rönnsjöruten. Det här är en väldigt fin plats och väl värt en avstickare hit upp. 

Väl uppe vid sjöarna avgör gruppens status och vädret hur vi fortsätter vandringen. Vi kommer antingen att gå upp över Gröthognas topp för att sen gå ner på andra sidan mot Brunsdalsbekken, eller så går vi tillbaka samma väg och rundar Gröthogna för att sen ta sikte på Brunsdalsbekken. Härifrån kommer vi sedan att gå mot Grötåröset för att strax söder om röset ta oss över gränsen till Sverige. Oberoende vägval så kommer dagens etapp så här långt att vara ganska stenig. Tillbaka i Sverige kommer vi att snedda ner mot leden som går mellan Hävlingen och Sylen för att slå upp tälten vid bäcken ovanför själva Hävlingeområdet. 

FREDAG:

På den här etappen som är vandringens längsta med ca 16 km, kommer hjärtat att få jobba lite extra, men jag lovar att det är väl värt besväret. Vi startar dagen med lättvandrade kilometrar på härliga fjällhedar bort mot områdets högsta fjäll, Storvätteshågna, som är Svealands högsta topp. 

Storvätteshågna är en av de platser som är mest besökt av vandrare i området, så givetvis skall vi ta oss upp på toppen. Utsikten härifrån är magnifik och väl värd pulshöjningen upp till toppen. Efter toppen kommer vi att gå ner på den södra sidan och ta vinterleden ner över härliga fjällhedar mot Foskån. Här kommer vi att tillbringa sista natten ute.

LÖRDAG: 

Den avslutande etappen är ca 8 km och det är lättvandrade kilometrar. Vi börjar med att gå oledat och ta sikte på Oscarsstugan. Här måste vi ta oss över Foskbäcken precis innan vi kommer fram till rastskyddet. Efter Oskarsstugan fortsätter vi med oledad vandring och tar sikte på Blåkläppen där vi kommer att ta oss igenom passet mellan topparna. 

Sista biten ner mot Fjällstationen kommer vi att följa leden från Jakobshöjden. Bortsett från de sista två kilometrarna så kommer vi att vandra på fjällhedar hela dagen. Kommer att bli en liten stigning upp mot Blåkläppen men den kräver ingen större ansträngning. Om vi kommer att avsluta vandringen vid Fjällstationen eller Sjöstugan håller vi öppet, beroende på var deltagarna väljer att bo.

Med reservation för ändrade etapper pga väderförhållanden

Tillbaka till guidade vandringar & turer

Tillbaka till startsidan

Karta över vår fjällvandring

karta som visar en sträckning runt grövelsjön, som visar fjällvandringskursens rutt