En fältugn från Skeppshult full med en gulaschgryta

Borås

9 timmar

1395:- per person

Välkomstkaffe/te  samt 4-rätters middag ingår.

14 september 2024 kl 12.00 – 21.00

 

Psst! 
Matlagning över öppen eld passar utmärkt att kombinera med vår täljkurs den 15/9. Båda kurserna äger rum på vår fina lägerplats intill en liten skogssjö, där du  på egen hand kan övernatta i t ex tält. 

I kursen Matlagning över öppen eld lär vi oss tillsammans hur man på ett enkelt och njutningsfullt sätt kan laga fantastisk mat mitt ute i naturen. Och du är huvudaktören i allt vi gör! Du och din grupp tänder elden, håller den vid liv och under eftermiddagen tillagar vi en 4-rätters middag. 

Att lära sig att laga mat över öppen eld förhöjer verkligen njutningen av ditt uteliv därför att eld och mat är en fantastisk kombination. Maten smakar ju extra gott utomhus eller hur? Ihop med dig kommer vi att uppleva en oförglömlig dag i skogen!

Med andra ord, att tillsammans få avnjuta en 4-rätters måltid som du själv lagat mitt i den vilda skogen kommer bli ett minne att ta med lång tid framöver!

Kursinnehåll

  • Hur kan du laga mat med enkla metoder. Kan man till exempel laga mat direkt på glöden? Fokus ligger på att använda ett par enkla lätta kastruller till flera olika användningsområden.
  • Hur eldar man för att få rätt temperatur och tillaga maten istället för att bränna den.
  • Tips för godare kokkaffe.
  • Hur du tänder eld med björkved utan att använda tidningspapper eller tändvätska.
  • Använda kniv och modernt tändstål att tända med.
  • Välkomstkaffe och te
  • 4-rätters middag

Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper för att gå kursen Matlagning över öppen eld. Vi kommer leda dig genom alla momenten på ett tryggt sätt. Maten kommer vara god och framförallt enkel så därför behövs inga kunskaper inom matlagning heller.

Tänk dock på att ha kläder efter väder och lämna de ömtåligaste plaggen hemma. Ha även gärna handskar i skinn som inte smälter av värmen och en pannlampa (endast höst och vinter). 

Medför gärna egen kniv och eget eldstål för att testa vid eldmomenten. Om du inte har detta så finns det givetvis att låna. En vikbar pall eller ett litet liggunderlag kan också vara bra att ha med för att sitta på. 

I det enkla friluftslivet eller i en överlevnadssituation när du har begränsat med resurser är det ovärderligt att kunna improvisera med det du har till hands. Tänk att man kan laga så spännande mat med så enkla medel!