Skärhamn, Orust, Karta ges till kursdeltagare

3 dygn

4999 SEK per person 

 2024 – 5/9 kl 13:00 – 8/9 kl 13:00

Observera att kursen genomförs på Engelska OM vi har anmälningar med engelsktalande.

Vår unika överlevnadskurs genomförs i vacker och spännande miljö på västkusten. Kustöverlevnadskursen är sprängfylld med de viktigaste lektionerna för att du ska få kunskaper och färdigheter som gör dig till en överlevare i kustmiljö. Målet efter kursen är att du ska kunna överleva en krissituation upp till minst en vecka strandsatt efter en olycka med segelbåten, kajaken eller fisketuren.

Genom teori och praktik bygger vi upp ditt självförtroende och din mentala inställning att “tänka efter före” krisen inträffar och en mental beredskap om det värsta ändå händer. 

Att överleva i kustnära miljö har sina fördelar men sannerligen också sina utmaningar. Den ständiga vinden från sydväst och det växlande vädret med snabba överraskande regnskurar och det karga landskapet är den riktiga utmaningen på den här kursen. Du får ta med dig tarp, liggunderlag och sovsäck, samt en liten ranson med mat (som vi tillhandahåller) att laborera med, i övrigt samlar och fiskar du för att vara mätt under kursen.

Kom ihåg att “Den förberedde överlever” på latin Praeparatus Supervivet, en överlevares ledord.

Efter tre dygn återvänder du hem med stolthet och ett stort leende, minnen och kunskaper att bära med dig för resten av livet. 

Beskrivning

Kursen genomförs uteslutande utomhus där vi genomför både rena teorilektioner och mer praktiska lektioner, efter de formella passen får du tid över att experimentera och öva. Du prövar sedan dina nyvunna kunskaper under säkra förhållanden med instruktörer alltid närvarande i närheten. Ni jobbar i par eller i grupp och er egen ihärdighet avgör hur bekvämt liv ni får. Till er hjälp har vi landets absolut bästa instruktörer när det kommer till kustöverlevnad.

Det är inte bara kunskaper utan också upplevelser på kursen. med havet som granne, salta vindar och väderpinade klippor som klassrum vågar vi lova att här väntar en fantastisk naturupplevelse. Det blir tre dygn som du kommer minnas för livet. Vädret som kan vara hårt och bistert kan lika gärna med lite tur vara helt underbart med häpnadsväckande solnedgångar och spegelblankt. (Vi hoppas på lite av varje 😉 )

Efter kursen blir du blir godkänd “Kustöverlevare”  se: Coastal Survivor,  Du kan i framtiden också går kursen Complete Hunter Gatherer för att få utmärkelsen “Coastmaster”. Den kursen genomförs hos våra partners i England och Skottland, men kommer eventuellt återkomma  till Sverige i en ny framtid. 

Observera att kursen genomförs på Engelska OM vi har anmälningar med engelsktalande.

Kursinnehåll

Du kommer lära dig grunderna inom följande områden:

 • Överlevnadsutrustning / kit
 • Kustens terräng
 • Skydd mot väder och vind
 • Identifiera faror vid kusten och på fartyg
 • Basic första hjälpen med “Stoppa blödningen”- tema
 • Eld i kustmiljö
 • Lokalisera och rena vatten
 • Vilda växter och dess användning
 • Fiska, samla 
 • Tillaga fångst över öppen eld (i mån av fiskelycka)
 • Fysiologi, kroppens reaktioner i vatten och vid drunkning
 • Psykets reaktioner i nödsituation
 • Att kunna ta ut en kompassriktning
 • Nödsignaler
 • Tid för egen praktik

Förkunskaper

Inga egentliga, men en mental inställning på att vara utomhus i tre dygn är ett måste. Vi kommer röra oss i bitvis svår kippterräng, normal kondition är ett måste. En timmas promenad krävs för att komma till kursplatsen med din ryggsäck.

Kursen passar bra för nybörjaren och är något lättare än vår tre dygns överlevnadskurs i skog. Ni får nämligen ha med egen tarp, liggunderlag och sovsäck samt en liten ranson med mat (som vi tillhandahåller vid kursstart).

Du kommer i god tid före kursen erhålla en lista med material och tips på kläder och utrustning.

Videos

En film som våra samarbetspartners gjort från Kustöverlevnad 2018​