Täljkurs vid elden

Borås

6 timmar

875:- per person

Barn 10-14 års ålder kan också delta på kursen i vuxens sällskap, 25% rabatt för barnet.

5 maj 2024 kl 09.00-15.00

I denna täljkurs samlas vi kring en fridfullt sprakande eld för att tillsammans med våra kunniga instruktörer lära oss att bemästra täljteknikens grunder. Denna kurs riktar sig i första hand till dig som är nybörjare och du kommer till exempel att få lära dig över tio användbara täljtekniker, de vanligaste träslagens egenskaper, testa olika täljknivar samt även hur man bryner och vårdar sin kniv. Men kursen passar såklart även dig som redan kan en del om täljning men som vill ha givande erfarenhetsutbyte kring elden.

Att kunna grunderna i hur man täljer ger dig möjlighet att skapa olika redskap så som skedar, fällor och andra detaljer som kan komma till stor nytta i en överlevnadssituation eller ditt bushcraftliv. Det är också en mycket rogivande och lugnande sysselsättning som kan förgylla din vistelse i vildmarken.

Naturen är vårt klassrum, så varmt välkommen till oss för en trevlig och lärorik dag tillsammans!

Kursinnehåll
  • Säker knivhantering.
  • Över tio vanliga och användbara täljgrepp.
  • De vanligaste träslagens egenskaper.
  • Att tälja en sked.
  • Förevisning och utlåning av diverse slöjdknivar.
  • Återskärpning av knivar.
Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper för att gå denna kurs. Vi kommer leda dig genom alla momenten på ett tryggt sätt. 

Tänk dock på att ha kläder efter väder och lämna de ömtåligaste plaggen hemma. Ha även gärna handskar i skinn för att skydda händerna. 

Medför gärna egen kniv. Om du inte har detta så finns det givetvis att låna. En vikbar pall eller ett litet liggunderlag kan också vara bra att ha med för att sitta på. 

Efter ett tag kommer alla in i arbetet och arbetar i sin egen takt. 

Torbjörn som är huvudinstruktör från All in Nature Sweden visar upp hur skeden blev efter förevisningen under en tidigare täljkurs.

Alla tycker att olika delar av arbetet med att tälja sin kniv är olika roligt. Många tycker dock om finputsningen, när de grova bitarna är borta och man kan se resultaten av sin fina sked.