
På den här sidan beskriver vi varför ska du välja att gå överlevnadskurser hos oss och hur ser vårt utbud ut.
Du kan läsa vad du själv behöver för kunskaper och förutsättningar för att komma till oss på en kurs.
Sveriges bredaste utbud av kurser inom överlevnad och friluftsliv
Vi genomför kurser i skogen, vid kusten, i fjällen detta under alla årtsider. Vi genomför kurser från några timmar till en hel vecka inom många olika områden. Överlevnad, friluftsliv och sjukvård är våra hörnstenar. Vi har också mycekt goda kunskaper inom samhällets och den enskildes krisberedskap och förberegelser ingför katastrofer.
Toppkvalité med mycket erfarna instruktörer
För oss är det extremt viktigt att du som besöker oss får ut maximal behållning av varje kurs. Vi har genom ständiga förbättringar och analys av feedback från tidigare kursdeltagare, finslipat kursernas upplägg och innehåll sedan 2014.
Huvudinstruktör och ansvarig för hela företaget är Torbjörn Selin, tidigare yrkesofficer och överlevnadsinstruktör inom både försbvarsmakten och svenska överlevnadssällskapet. Han har under hela sitt liv utbildat människor i krävande situationer och i utomhusmiljö. Han vet exakt vad du klarar av och inte klarar av. Alla nya instruktörer hos oss skolas in, utbildas och värderas under många år innan de kan titulera sig instruktör. Alla måste ha ett mycket professionellt bemötande gentemot dig som kund, alla måste vara kunniga samt ha en god både pedagogisk men också medmänsklig och social förmåga.
Vi kan tillsammans det mesta inom överlevnad och friluftsliv, från skogen, till kustmiljö och fjällmiljö. Naturen är vårt andra hem, och att spendera tid utomhus gärna vid alla våra kurser. Under åren har vi har utbildat alla tänkbara grupper av deltagare och tycker att mötet med dig / er som kunder är fantastiskt givande och utvecklnande. Mötet mellan er och oss är alltid givande, nya kunskaper delas mellan både er och oss varje gång.
Med allt ovan sammanslaget garanterar vi dig kvalité i det vi gör och levererar. Läs gärna fliken ”recensioner”, där läser du om vad över 300 tidigare deltagare har att säga om oss.
Överlevnadskurser utan förkunskaper
Du behöver inga förkunskaper på någon av våra överlevnadskurser (förutom utmaningen) – men det underlättar såklart om du gillar friluftsliv och frisk luft. För dig som är helt ny rekommenderar vi att följa trappan ovan med ett dygn först och sedan en längre kurs. Men… samtidigt, det är massor av modiga kursdeltagare som också väljer att kasta sig rätt in i 3 dygn på BAS eller Kust. Bara du har lite vilja så får du alla kunskaper du behöver och en rejäl utmaning. Alla kan klara det! Vi hade även en kvinna som aldrig tältat förr som hakade på Fjällvandringskurs höst i Abisko. Det gick toppen det också, med rätt guidning.
Varför ska du gå en överlevnadskurs?
I Sverige anmäls många tusen personer försvunna varje år och en stor del av dessa har gått vilse i vår vackra natur. Det är lätt att föreställa sig paniken när man inser att man kommit ifrån leden, följt ett svampspår för djupt in i skogen, skadat sig eller att det mörknat mycket fortare än vad man trott. Kanske upptäcker du även att mobilbatteriet snart är slut! En krissituation är givetvis inget man planerar att hamna i.
Med rätt kunskap och träning kan man förbereda sig mentalt och fysiskt för att klara sig tills hjälp kommer eller tills man själv kan ta sig vidare hemåt. Detta handlar alltså om livsviktig kunskap som kan rädda ditt liv.
Du kommer bland annat att få lära dig om hur du bäst hanterar den aktuella situationen utifrån de resurser du har tillgång till, hur du orienterar dig, överlevnadspsykologi, hur du kallar på hjälp, renar vatten, fixar föda, skydd och värme.
Efter våra överlevnadskurser kommer du att känna dig betydligt tryggare när du är ute i naturen ensam, med vänner eller med dina barn. Kurserna är såklart även en perfekt aktivitet för svensexan, möhippan, kompisgänget eller som teambuildning i arbetslaget.
Lämplig stegringsföljd
Vill du starta enkelt erbjuder vi dagskurser inom flera ämnesområden så som eldkurs, täljkurs och matlagning över öppen eld.
Därefter är våra grundkurser prova på dygn inom både överlevnad och friluftsliv.
Nästa nivå som ger dig mycket omfattande kunskaper samt en mycket värdefull erfarenhet för resten av livet är våra tre dygn långa överlevnadskurser BAS som går i skogarna runt Borås samt Kust som går vid havet i Bohuslän.
Vill du fördjupa dig inom vandring och fjällturer så har vi vinterfjällkurs samt höstfjällkurs om en vecka vardera. Vår mest specialinriktade och kunskapsmässigt djupa kurs är Sjukvårdskursen Första hjälpen i friluftslivet a 40 timmar.
För dig som gått BAS eller motsvarande kurs kan utmana dig själv på vår kurs som vi kallar för utmaningen 72h, den går i Borås december-februari.
Vilka är våra kursdeltagare?
Kursdeltagare kommer till oss från hela landet, men även från runt om i Europa. Vi haft besökare från till exempel Storbritannien, Holland, Tyskland, Finland, Danmark och Norge.
Detta är möjligt då några av våra kurser även genomförs på engelska. Skulle någon utav de engelska kurserna passa just dig, så tveka inte att hänga på ändå. Vi lovar att du kommer hänga med i språket!
Vi är även mycket stolta över att vi på våra kurser har en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Och även ett brett åldersspann som hittills sträckt sig mellan 13 år (i förälders sällskap) till 65 år.
Passar överlevnadskurser för preppers eller hemberedskapare?
Om du som vi, gillar att vara förberedda för det mesta som kan hända har du vidtagit ett antal åtgärder för att höja dina chanser att klara av kris, katastrof och överlevnadssituationer. I bilen har du kanske en väska med extra kläder och första förband för att kunna hantera en trafikolycka, varselväst med mera. När du reser har du tänkt till, vart när och hur ska du resa, i din packning har du lite ”extra” reseapotek, vattenrenare med mera.
Att preppa behöver inte innebära att du flyttat ut till en egen gård och satsar på självhushållning, även om det räknas som den ultimata preppingen. För att komma till sak, måste du lämna hemmets trygghet och påbörja en resa till säkrare plats kan du behöva gå igenom skog och mark om det värsta skulle inträffa. Att då känna till grunderna i hur man överlever i skogen eller vid havet är väl inte fel?
På våra överlevnadskurser får du träna din mentala beredskap, att hantera fysiska och psykiska påfrestningar av olika slag, inte minst osäkerhet, vad händer härnäst, det är en fråga vi sällan ger svar på, du ska lära dig att bemästra osäkerhet, så som en riktig nödsituation och hela tiden göra det bästa av situationen.
Du kommer efter en kurs, framförallt vår 3 dygn BAS kurs som är mest krävande än så länge, att känna din kropp, lärt känna och hantera ditt eget psyke, samt att du givetvis fått en hel uppsjö med praktiska och teoretiska kunskaper om förtänksamhet, eld, vatten, orientering, bygga skydd, jakt och fiske med mera.
Kursinspiration
Läs mer om våra olika överlevnadskurser under kursutbudet nedan. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller önskemål. Alla andra kurser så som friluftskurserna hittar du här.

Överlevnadskurser utbud
Överlevnadsdygn
Kustöverlevnad
Överlevnadskurs BAS
Utmaning överlevnad
Lät naturen göra jobbet, hur du hittar en nödbivack
Om du måste övernatta i naturen behöver du göra ett skydd, en så kallad bivack. Detta för att få så mycket sömn och vila som möjligt. Utan sömn blir hjärnan långsam och får svårt att fatta avgörande beslut. Kan du hitta något som nästan är färdigbyggt är det helt fantastiskt för dig. I videon visar Torbjörn Selin, överlevnadsinstruktör, vad du ska tänka på om du hittar en utstickande klippa.
Videoreportage Överlevnadskurs BAS – Borås Tidning 2019
Torbjörn Selin, All in Nature SWEDEN:s grundare som har över 20 års erfarenhet av överlevnad, intervjuas av Borås Tidning under kursen överlevnadskurs BAS den 3 augusti 2019. Du får några tips på hur du ska göra om du går vilse i skogen. Några av våra kursdeltagare berättar även om vad som motiverade just dem att gå en överlevnadskurs.