I Sverige anmäls många tusen personer försvunna varje år och en stor del av dessa har gått vilse i vår vackra natur. Det är lätt att föreställa sig paniken när du inser att du kommit ifrån leden, följt ett svampspår för djupt in i skogen, skadat dig eller att det mörknat mycket fortare än vad du trott. Kanske upptäcker du även att mobilbatteriet snart är slut…

En krissituation är givetvis inget du planerat att hamna i, så vad gör du om du ändå hamnar där? Jo, med rätt kunskap och träning kan du förbereda dig mentalt och fysiskt för att klara dig tills hjälp kommer eller tills du själv kan ta dig vidare hemåt. Det handlar alltså om livsviktig kunskap som kan rädda ditt liv.

På våra överlevnadskurser kommer du bland annat att få lära dig om överlevnadspsykologi och hur du:

  • bäst hanterar den aktuella situationen utifrån de resurser du har tillgång till,
  • orienterar dig,
  • kallar på hjälp,
  • renar vatten,
  • fixar föda,
  • skaffar skydd och värme.

Efter våra överlevnadskurser kommer du att känna dig betydligt tryggare när du är ute i naturen ensam, med vänner eller med dina barn. Kurserna är såklart även en perfekt aktivitet för svensexan, möhippan, kompisgänget eller som teambuilding i arbetslaget. Läs mer om våra olika överlevnadskurser under kursutbudet nedan. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller önskemål. Alla kurser så som friluftskurser, guidade vandringar och turer, samt första hjälpen hittar du här.

Överlevnadskurser

Lämplig stegringsföljd

Vill du starta enkelt erbjuder vi dagskurser inom flera ämnesområden så som eldkurs, täljkurs och matlagning över öppen eld. Därefter är våra grundkurser prova på dygn inom både friluftsliv och överlevnad.

Nästa nivå som ger dig mycket omfattande kunskaper samt en mycket värdefull erfarenhet för resten av livet är vår Kustöverlevnad vid havet i Bohuslän. Därefter rekommenderar vi vår tre dygn långa Överlevnadskurs BAS i skogarna runt Borås.

För dig som gått BAS eller motsvarande kurs kan du sedan ge dig själv en riktig utmaning på vår kurs som vi kallar för just Utmaningen 72 h. Den arrangeras under lite tuffare förhållanden i Borås någon gång under december-februari. 

Överlevnadskurser utan förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper på någon av våra överlevnadskurser (förutom utmaningen) – men det underlättar såklart om du gillar friluftsliv och frisk luft. För dig som är helt ny rekommenderar vi att följa trappan ovan med ett dygn först och sedan en längre kurs. Men… samtidigt är det massor av modiga kursdeltagare som också väljer att kasta sig rätt in i 3 dygn på BAS eller Kustöverlevnad. Bara du har lite vilja, så får du alla kunskaper du behöver och en rejäl utmaning. Alla kan klara det! Ett exempel på det är en kvinna som aldrig tältat förr, men hakade på vår Fjällvandringskurs höst i Abisko. Det gick toppen det också, med rätt guidning. 

Toppkvalité med mycket erfarna instruktörer

För oss är det extremt viktigt att du som deltagare får ut maximal behållning av varje kurs. Vi har genom ständiga förbättringar och analys av feedback från tidigare kursdeltagare, finslipat kursernas upplägg och innehåll sedan 2014.

Huvudinstruktör och ansvarig för hela företaget är Torbjörn Selin, tidigare yrkesofficer och överlevnadsinstruktör inom både försvarsmakten och Svenska överlevnadssällskapet. Han har under hela sitt liv utbildat människor i krävande situationer och i utomhusmiljö. Han vet exakt vad du klarar av och inte klarar av. Alla nya instruktörer hos oss skolas in, utbildas och värderas under många år innan de kan titulera sig instruktör. Alla måste ha ett mycket professionellt bemötande gentemot dig som kund, vara kunniga samt ha en god pedagogisk, medmänsklig och social förmåga. 

Två kvinnliga och två manliga överlevnadsinstruktörer ler mot kameran med klippor i bakgrunden.

I teamet kan vi tillsammans det mesta inom överlevnad och friluftsliv –  från skogen, till kustmiljö och fjällmiljö. Naturen är vårt andra hem och vi älskar att spendera tid utomhus. Under åren har vi har utbildat alla tänkbara grupper av deltagare och tycker att mötet med dig/er som kunder är fantastiskt givande och utvecklande. Nya kunskaper delas åt båda håll varje gång.

Låt naturen göra jobbet
- så här hittar du en nödbivack

Om du måste övernatta i naturen behöver du göra ett skydd, en så kallad bivack. Detta för att få så mycket sömn och vila som möjligt. Utan sömn blir hjärnan långsam och får svårt att fatta avgörande beslut. Kan du hitta något som nästan är färdigbyggt är det helt fantastiskt för dig. 

I videon visar överlevnadsinstruktör Torbjörn Selin vad du ska tänka på om du hittar en utstickande klippa. 

Vilka är våra kursdeltagare?

Kursdeltagare kommer till oss från hela landet, men även från runt om i Europa. Vi haft besökare från till exempel Storbritannien, Holland, Tyskland, Finland, Danmark och Norge. Detta är möjligt då några av våra kurser även genomförs på engelska. Vi är även mycket stolta över att vi på våra kurser har en jämn fördelning mellan kvinnor och män och ett brett åldersspann som hittills sträckt sig mellan 13 år (i förälders sällskap) till 70 år.

Passar våra överlevnadskurser för preppers?

Om du som vi, gillar att vara förberedda för det mesta som kan hända har du vidtagit ett antal åtgärder för att höja dina chanser att klara av kris, katastrof och överlevnadssituationer. I bilen har du kanske en väska med extra kläder och första förband för att kunna hantera en trafikolycka, varselväst med mera. När du reser har du tänkt till, vart när och hur ska du resa, i din packning har du lite ”extra” reseapotek, vattenrenare med mera. 

Att preppa behöver inte innebära att du flyttat ut till en egen gård och satsar på självhushållning, även om det räknas som den ultimata preppingen. Om det värsta skulle inträffa, som gör att du måste lämna hemmets trygga vrå och påbörja en resa till säkrare plats, kan du behöva gå igenom skog och mark. Att då känna till grunderna i hur man överlever i skogen eller vid havet är väl inte fel?

På våra överlevnadskurser får du träna din mentala beredskap, att hantera fysiska och psykiska påfrestningar av olika slag, inte minst osäkerhet. “Vad händer härnäst?” är en fråga vi sällan ger svar på, då vi vill att du ska lära dig att bemästra osäkerhet, så som du upplever i en riktig nödsituation . Du får lära dig att hela tiden prioritera det som är viktigast och utifrån det göra det bästa av situationen.

Efter en kurs, framförallt vår tre dygns långa BAS-kurs, kommer du att ha lärt känna din kropps behov och begräsningar, samt lärt känna och hantera ditt eget psyke. Dessutom har du givetvis fått en hel uppsjö med praktiska och teoretiska kunskaper om förtänksamhet, eld, vatten, orientering, att bygga skydd, jakt och fiske med mera.