Foto: Krister Udd

Hej!

Mitt namn är Torbjörn Selin och jag är före detta yrkesofficer, samt huvudinstruktör, grundare och ägare av All in Nature Sweden AB. När det gäller överlevnad känner jag mig priviligierad att ha ägnat över 20 år åt att utveckla mina färdigheter. Jag har genomgått rigorösa utbildningar godkända av Svenska försvarsmakten, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Svenska överlevnadssällskapet, vilket ger mig rätten att titulera mig överlevnadsinstruktör.

Inom krisberedskap har jag arbetat i 14 år och gör så även i skrivande stund. Jag har medverkat i nationella nätverk (Sveriges Kommuner och Regioner) och där utvecklat krisberedskap på nationell nivå. Exempel på några aktörer jag utbildat och övat: Trafikverket och Sjöfartsverkets nationella krisledningar, Västra Götalandsregionens högsta ledning för krisberedskap, den regionala särskilda sjukvårdsledningen och även stora kommuner så som Borås stad, Halmstad och Kungsbacka, samt företag som SKF.

Jag kallas ofta expert, samtidigt som jag är ödmjukt medveten om att det alltid finns mer att lära och utforska inom både överlevnad och krisberedskap. Mina erfarenheter och kunskaper har formats av en passion för både överlevnad och samhällets krisberedskap, med ett starkt engagemang för att dela med mig av vad jag har lärt mig.

Pedagog

I hela mitt yrkesverksamma liv har jag ägnat mig åt att utbilda människor i utomhusmiljöer under varierande förhållanden, och mer än 20 år har ägnats åt överlevnadsträning. Över 2000 individer har jag haft förmånen att vägleda och dela min kunskap med. Mitt fokus har alltid varit att skapa ett omedelbart förtroende från din sida, och jag har erfarenheten som krävs för att förstå hur långt jag kan pressa dig och dina gränser för att säkerställa att du får den bästa möjliga utbildningen.

Att upprätthålla en lättsam stämning är en central del av min undervisningsfilosofi. Jag tror på att skapa en atmosfär som uppmuntrar till dialog, gärna kryddad med mycket humor och värme. Genom att vara lyhörd för gruppens unika behov skapar jag en anpassad lärandemiljö där varje individ kan trivas och växa.

Jag ser varje utmaning som en möjlighet att lära och växa tillsammans. Min strävan är att göra överlevnadsträning både informativ och underhållande samtidigt som jag skapar en trygg och inkluderande plats för alla deltagare. Tack för att du väljer att utforska och utvecklas tillsammans med mig!

Föreläsare

Att hålla föreläsningar om allvarliga ämnen som beredskap, prepping och överlevnad kräver en balans mellan att vara informativ och att hålla publiken engagerad. Jag lägger stor vikt vid att skapa en trovärdig och avslappnad presentation, där jag använder mig av ett lättsamt och humoristiskt tillvägagångssätt för att göra ämnena mer tillgängliga.

Att inkludera träffsäkra skämt kring dessa viktiga ämnen är ett medvetet val för att inte bara lätta upp atmosfären utan också för att öka fokuset och intresset hos lyssnarna. Det är ett sätt att göra ämnen som annars kan upplevas tunga mer tilltalande och minnesvärda.

Jag är bekväm med att hålla föreläsningar på både svenska och engelska och har erfarenhet av att anpassa mig till olika publikstorlekar. Särskilt uppskattar jag en aktiv publik som ställer många frågor, eftersom interaktionen bidrar till en mer givande upplevelse för alla inblandade.

Ser fram emot möjligheten att dela med mig av min kunskap på ett sätt som är både lärorikt och underhållande för er.

Torbjörn Selin står framför en stor projektorduk som visar startbilden på föreläsningen "Överlev katastrofen - steget bortom krislådan!
Ständigt lärande

Förutom överlevnad så har mitt aktiva utomhusliv gett mig en djup kompetens inom friluftsliv. Med en uppväxt på landet, ständigt utomhus i skogarna och med 14 år som officer i armén, är att bo utomhus som mitt andra hem. Jag brinner för att utvecklas och att hela tiden lära mig mer. Regelbunden kompetensutveckling genom kurser, litteratur och praktisk träning fyller devisen “ständigt bättre”. Just nu vidareutbildar jag mig till fjälledare genom Svenska Fjällklubben, vilket ytterligare fördjupar min förståelse för och erfarenhet av friluftsliv. 

Torbjörn med dottern Tilda
Förälder

Som pappa till en son och en dotter har jag under deras uppväxt gjort allt jag kan för att skola in dem i friluftsliv och överlevnad. De kan nu mer än de flesta ungdomar och har bland annat fått vara med i England på mässa och bestiga Kebnekaise och Trolltungan.

Författare

Jag är också stolt författare då jag tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg skrivit boken Prepping: Överlevnadshandboken – Kunskap för kris och katastrofJag brukar säga att “överlevare kan anpassa sitt agerande efter förändrade omständigheter”. I boken får du lära dig hur du blir en överlevare som klarar av en verklig nödsituation. 

Hoppas att jag får träffa just dig snart på någon av våra många kurser eller som deltagare på en föreläsning!

//Torbjörn Selin

Feedback från kursdeltagare:

“Torbjörn is a skilled teacher. I found Torbjörn to have a magnetic personality, captivating and naturally drew the respect of each course participant. Torbjörn has a real gift when it comes to outdoor instruction.”
Matthew Mayers,
Head of Wind Yield Assessment EON

Egenskaper

 • Lyhörd
 • Varm
 • Skämtsam
 • Stabil
 • Noggrann

Kompetens

 • 24 års erfarenhet av att utbilda i överlevnad
 • Officer i armén  (Utomhuspedagogik)
 • Ledarskap, UGL, UL, 
 • Arbetsmiljö
 • Stress och kris
 • HLR & Första hjälpen instruktör  HLR-Rådet
 • Krisberedskap, Nationellt, Regionalt och Lokalt
 • Utbildad av MSB (många kurser)
 • Krisledning
 • Säkerhetsskyddschef
 • Auktoriserad säkerhetschef i Försvarsmakten.

Övrigt

 • Allt kan alltid bli bättre 🙂
 • Ett förlorat träningspass kommer aldrig igen!
 • Bara gör det!

Erfarenhet

Svenska Fjällklubbens Logotyp. Blå och vita fjäll.

Pågående utbildning

Jag kommer under 2023-2025 genomföra Svenska Fjällklubbens fjälledareutbildning enligt Fjällsäkerhetsrådets norm. Målet är att examineras för både sommar och vinterkompetens.
När detta är klart så kommer jag kunna vara ansvarig guide på turer. (I nuläget hyr jag alltid in en examinerad guide under fjällkurser/fjällturer)

IMG_5584

Överlevnadsinstruktör, Försvarsmakten

I försvaret genomförde jag en fem veckor lång överlevnadsinstruktörskurs. Vi genomförde många praktiska dygn svältande i skogen, ensamdygn i Lappesuando med över 38 minusgrader. Även en del militär specifik överlevnadsteknik så som flykt och fångövningar. Att själv ha upplevt och genomfört alla moment som någon elev får genomgå är en stor fördel när det gäller att förstå elevens reaktioner. Att anpassa nivån och vara flexibel är ett måste utifrån förutsättningar både i väder och elevernas kunskap, vilja och förmåga att lösa sin situation “där ute”.

SÖS-instruktör-märke

Instruktör, Svenska överlevnadssällskapet

För att bli instruktör i sällskapet krävs det att man följer föreningens utbildningsplan för instruktörer, man ska under en grundkurs barmark granskas och godkännas av “äldre” instruktörer Sedan 2008 har jag som instruktör i svenska överlevnadssällskapet regelbundet utbildat deltagare vid grundkurs barmark. 2014 blev jag styrelsemedlem och utbildningsansvarig i sällskapet. I sällskapet finns Sveriges främsta överlevnadsexperter, var och en inom sina områden, att regelbundet genomföra utbildningar tillsammans och själv kunna bidra är mycket lärorikt och utvecklande, vi jobbar mycket med kvalitetssäkring och utvärdering av dessa kurser för att hålla så hög nivå som möjligt.

logga_serf_webb-300x270

Krisberedskapshandläggare, Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Jag arbetade under fem år som krisberedskapshandläggare med stöd inom utbildning, övning och nätverkande till sex kommuner. Målet var att kommunernas krisberedskap ska vara så bra den bara kan. Jag satt under den perioden i Sveriges Kommuner och Landstings nationella nätverk för krisberedskap NKK där vi arbetade med följande frågor: verka för utveckling av krisberedskapssystemet på nationell nivå samla och förmedla kommunernas behov avseende krisberedskap till SKL (SKR) vara ett forum för kommunikation mellan kommuner och statliga myndigheterna

maillogga_PNG

Senior konsult, Svenska Ledargruppen

Arbeta med samhällets krisberedskap och förberedelser för krig, säkerhetsskydd, arbetsmiljö och första hjälpen. Exempel på uppdrag: Utbilda Trafikverkets nationella krisledning, Utbilda Västra Götalandsregionens högsta ledning för krisberedskap även den regionala särskilda sjukvårdsledningen. Säkerhetsskyddsanalys av Universitet, Elnätsbolag och kommuner. Krigsplanläggning av kommun. Livsmedelsberedskap på kommun.

Ambassadörskap

Torbjörn är ambassadör åt morakniv, vilket innebär att vara med och utveckla nya knivar samt marknadsföra knivarna på olika events.

Torbjörn är ambassadör för tidningen Bushcraft and Survival Skills magazine i Sverige. LÄNK till tidningen.

LÄNK till Grönyte-Konsult.