Sova under tarp i minusgrader
Friluftsliv på vintern: en tarp är uppspänd mellan två träd mot snön. Under tarpen ligger en turkos sovsäck på ett rött underlag.

Borås

24 timmar

1595 kr

All mat ingår i priset. 

2025 22/2 kl 09.00 – 23/2 kl 09.00

Hur kan du sova under bar himmel, tarp eller tält mitt i vintern? Går det ens att sätta fast tältlinornaUnder denna kurs kommer du att övernatta i skogen och leva lägerliv tillsammans med våra erfarna instruktörer och resten av kursdeltagarna. Lär dig grunderna för ett säkert och roligt friluftsliv på vintern. 

Hur hanterar du kylan, vilka risker finns det och hur undviker du dem? Vad ska du tänka på när du lagar mat och hanterar vatten? Hur sköter man egentligen sin hygien när snön och tjälen täcker marken? 

Instruktörerna hos oss har mycket stor erfarenhet av friluftsliv och av att vistas i naturen året om – tillsammans handlar det om tusentals nätter. Sug åt dig av deras allra bästa tips och utmana dig själv under trygga former – enbart din egen nyfikenhet och lust att lära och utvecklas sätter gränserna.

Du vill öka ditt självförtroende

Du kan grunderna inom friluftsliv och är bekant med övernattningar utomhus så länge det är plusgrader och barmark. Samtidigt vill du utöka tiden under året som du kan njuta av att vara trygg utomhus. Kanske vill du våga övernatta ensam eller så vill du lära dig för att kunna sova utomhus med din familj eller dina vänner.

Friluftskurs vinter innebär ett lärorikt dygn där vi delar med oss av massor av kunskap som kommer göra dig tryggare i att fortsätta med och utveckla ditt eget eller din familjs friluftsliv.

Kursinnehåll friluftskurs vinter

Vi lär ut hur du sätter upp och sover i tält, eller under en ankel tarp om du föredrar det. Nedanstående ämnen kommer vi gå igenom, du kan själv påverka omfattningen genom att tala om dina förväntningar på kursen i anmälan. 

Vi vill att du tar med dig det mesta du kan behöva för att leva och sova utomhus. Du får hjälp att hantera din utrustning och tips på hur du bäst kan använda den.

 • Kylans påverkan på kroppen
 • Hypotermi och lokala kylskador
 • Kläder, hur vi använder vinterns kläder
 • Tälta på vintern
 • Sova och hantera sovsystemet på vintern
 • Vatten i naturen om vintern
 • Matlagning med friluftskök om vintern
 • Matlagning över eld
 • Val av lägerplats
 • Hygien i fält, toalettbesök
 • Kvällsrutiner, tips

Förkunskaper

Du har grundläggande kunskaper om hur man bor ute och tältar på sommaren. Samtidigt längtar du efter att få lära dig massor om vintermiljön.

Utrustning

Du ordnar eget tält, sovsäck och liggunderlag, samt kläder efter väder.  Vi ger mer information om detta via mail före kursen.

Några tält finns att hyra hos oss. Du kan också rådfråga oss om utrustning, om du tänker köpa något annat att testa. 

Mat ingår i kursen.