20220920_123332

Grövelsjön

6 dagar varav 5 dagar på tur

Kursavgift – kr

 

2024 arrangeras ingen Fjällvandringskurs, utan vi erbjuder då istället en guidad vandring (också lärorik). Välkommen att följa med på den!

Du kan också gärna göra en intresseanmälan för Fjällvandringskurs 2025 genom att klicka på knappen nedan, så skickar vi information till dig när kursdatum och upplägg är fastställt. 

Bokningsvilkor

Utöver våra generella bokningsvillkor gäller STF avbokningsregler för boendet där om du väljer att bo på turiststationen.

Häng med på vår fjällvandringskurs barmark! Upplev Grövelsjöns vackra fjällterräng under en årstid när höstens färger gjort landskapet otroligt vackert. Vi hoppas att de flesta mygg gått och gömt sig för året och räknar med att det kan vara härligt sensommarväder på dagarna men neråt nollan på nätterna.

Vi uppmuntrar och välkomnar alla på denna kursen, även seniorer. Är du osäker på om det är något för dig, maila eller ring oss.

Målbild

Detta är en grundkurs för blivande fjällvandrare. 

Du ska känna dig kunnig och trygg att på egen hand vandra i svensk fjällmiljö under barmarksförhållanden. I första hand längs leder, men du ska kunna avvika kortare turer utanför lederna också.

 

Kursinnehåll fjällvandringskurs

  • Val av utrustning och kläder (Lista skickas via mail, frågor besvaras av oss. Rätt tält, ryggsäck, kängor och bra kläder kan vra skillnaden mellan himmel och helvete i fjällen, vi hjälper dig rätt)
  • Hur du packar din ryggsäck för turen
  • Hantera friluftskök
  • Navigera med karta och kompass 
  • Planera en rutt, (hur lång tid tar det, hur krävande är det, terrängen och risker att beakta)
  • Väder (Bedöma och riskvärdera via väderrapporter)
  • Risker och nödsituationer (medvetenhet och förebyggande planering, samt hur du hanterar en olycka)
  • Fotvård samt förebyggande tejpning
  • Vandringsrutiner (Gå och komunicera i grupp, anpassa klädsel, hur du gör vid rast)
  • Hur du håller dig pigg och stark under dagarna (Tempo, stretching, hygien, hantera skoskav, lämplig mat och rutiner för matlagning)
  • Tälta (val av plats, hur man hanterar blåsigt väder samt rutiner i tältet. Lägerliv)
  • Vadning (Var och hur korsar man vattendrag, riskbedömning och praktik)
  • En fantastisk upplevelse med andra fantastiska människor

Säkerhet och guider på fjällvandringskursen

Vi sätter alltid säkerhet i första hand. Oväntat svårt väder kommer innebära att vi kan behöva planera om den tänkta rutten.

Guider på denna kurs är 

Eva Järkenstedt, en mycket erfaren fjällvandrare som 2022 genomförde gröna bandet. Läs om hennes vandringar HÄR.

Torbjörn Selin, ägare och grundare av All In Nature Sweden.

Förkunskaper

  • Viss friluftsvana är bra då vi bor i tält
  • Träna på egen hand med att gå med packning både på längden och i backar. Terrängen kommer att vara måttligt krävande, men det är alltid skönare att ha lite mariginal fysiskt.
  • Du måste ha vandrat en del med dina kängor så du vet att du inte får skoskav.
  • Läs på innan på Evas TIPSSIDA

Utrustning du behöver

  • Kläder att vandra i, inklusive bra regnkläder
  • Väl ingångna vandringskängor
  • Tält och friluftskök (kan delas med andra, vi kan också arrangera uthyrning om det hämtas innan kurs)
  • Eget första förband-kit
  • Mat för turen 
  • Ryggsäck som får plats med allt.
  • Vi kommer skicka en utrustningslista med allt som ska med.

Resa och upplägg

Du reser på egen hand till Grövelsjön söndag den 17e. Enklaste sättet är med bil, vi arrangerar samåkning. Alternativet är Tåg till Mora och buss resten, en resa som kan medföra en extra natt i Mora.

Bo på Sjöstugan eller STF Fjällstationen eller i eget tält efter eget tycke.

Vi kör igång med utbildningsmoment under söndag kväll med start vid Sjöstugan som ligger 15 min till fots eller 3 min med bil från Fjällstationen . 

Måndagen genomför vi grundläggande moment och rör oss i närområdet. Vi kommer köra ända in på kvällen. De som vill äter gemensam middag. 

Tisdag vandrar vi 5 dagar (4 nätter) samtidigt som vi genomför resten av alla utbildningsmoment tillämpat på fjället.

Åter Grövelsjön runt vid lunchtid på lördag lunch/eftermiddag. Vi tar en gemensam målgångsfika!

Du väljer sedan själv om du åker hem på en gång (Vi vet att många måste hem till “livet” på söndagen och ska ladda inför veckan) på lördagen eller om du tar en middag på Sjöstugan eller Fjällstationen och bokar ett rum för att vila ut innan hemfärd söndag.

Vi samordnar alla gemensamma aktiviteter när vi vet vad ni önskar och efter dialog.

Beskrivning av turen Grövelsjön runt

Den sammanlagda vandringssträckan blir ca 6-7 mil + en ev toppbestigning. Dagsetapperna ligger mellan 8 och 16 km. 

Dagsturerna kommer att anpassas efter vädret. Fint väder kommer ge oss möjlighet att bestiga några toppar längs vägen. Dåligt väder kommer att tvinga oss att stanna i dalgångarna. 

Vid mycket dåligt väder förbehåller vi oss rätten att helt ändra rutten efter hand. Detta av säkerhetsskäl.

SÖNDAG/MÅNDAG:

Utbildning, tejpa fötter, anpassa packningen, rutiner på turen, karta & kompass, vada över vattendrag m.m.

TISDAG

10-12 km start vid Grövelsjön. Sedan Linnéstigen som leder oss upp på Gränsfjället, och vi kommer efter ett par kilometer att passera in i Norge. Om vädret tillåter så kommer vi att göra en liten avstickare och ta oss upp på Salsfjället, 1278 m.öh. Vi kommer sedan att vandra uppe på Salsfjället och därefter snedda ner mot Gröveldalen där vi slår upp tälten vid Grövelåa

ONSDAG:

Även dagens etapp är relativt kort, ca 12 km. Vi kommer att fortsätta gå Linnés veg 1734 bort till Fornborgen där vi viker av ner mot Svukuriset. Vi kommer då att ha Gränsfjällets högsta fjäll, Elgåhogna (1460 m.öh) i blickpunkten på vänster sida. Men vi ska inte bestiga den toppen, utan efter bara någon kilometer kommer vi att lämna leden och sen gå på fri navigering över ett tämligen speciellt landskap mot Rönnsjön där vi kommer att slå läger för natten.

TORSDAG :

12- 16 km. Om vi tillbringat natten vid Rönnsjön kommer vi att starta dagen med att runda sjöändan och sen följa Rönnsjöbäcken upp till sjöarna som ligger i passet mellan Gröthogna och Rönnsjöruten. Det här skall vara en väldigt fin plats och väl värd en avstickare hit upp. 

Väl uppe vid sjöarna avgör gruppens status och vädret hur vi fortsätter vandringen. Vi kommer antingen att gå upp över Gröthognas topp för att sen gå ner på andra sidan mot Brunsdalsbekken, eller så går vi tillbaka samma väg och rundar Gröthogna för att sen ta sikte på 

Brunsdalsbekken. Härifrån kommer vi sedan att gå mot Grötåröset för att straxt söder om röset ta oss över gränsen till Sverige. Oberoende vägval så kommer dagens etapp så här långt att vara ganska stenig. Tillbaka i Sverige kommer vi att snedda ner mot leden som går mellan Hävlingen och Sylen för att slå upp tälten vid bäcken ovanför själva Hävlingeområdet. 

FREDAG:

På den här etappen som är vandringens längsta med ca 16 km, kommer hjärtat att få jobba lite extra, men jag lovar att det är väl värt besväret. Vi startar dagen med lättvandrade kilometrar på härliga fjällhedar bort mot områdets högsta fjäll, Storvätteshågna, som är Svealands högsta topp. 

Storvätteshågna är en av de platser som är mest besökt av vandrare i området, så givetvis skall vi ta oss upp på toppen. Utsikten härifrån är magnifik och väl värd pulshöjningen upp till toppen. Efter toppen kommer vi att gå ner på den södra sidan och ta vinterleden ner över härliga fjällhedar mot Foskån. Här kommer vi att tillbringa sista natten ute.

LÖRDAG: 

Den avslutande etappen är ca 8 km och det är lättvandrade kilometrar. Vi börjar med att gå oledat och ta sikte på Oscarsstugan. Här måste vi ta oss över Foskbäcken precis innan vi kommer fram till rastskyddet. Efter Oskarsstugan fortsätter vi med oledad vandring och tar sikte på Blåkläppen där vi kommer att ta oss igenom passet mellan topparna. 

Sista biten ner mot Fjällstationen kommer vi att följa leden från Jakobshöjden. Bortsett från de sista två kilometrarna så kommer vi att vandra på fjällhedar hela dagen. Kommer att bli en liten stigning upp mot Blåkläppen men den kräver ingen större ansträngning. Om vi kommer att avsluta vandringen vid Fjällstationen eller Sjöstugan håller vi öppet, beroende på var deltagarna väljer att bo.

Med reservation för ändrade etapper pga väderförhållanden.

KARTA PÅ TUREN GRÖVELSJÖN RUNT - FJÄLLVANDRINGSKURS 2023

karta som visar en sträckning runt grövelsjön, som visar fjällvandringskursens rutt