En fältugn från Skeppshult full med en gulaschgryta

Borås

9 timmar

1195:- per person

Välkomstkaffe/te och mellanmål samt 3-rätters middag ingår.

5 juni 2020, kl 12:00 – 21:00

I kursen Matlagning över öppen eld lär vi oss tillsammans hur man på ett enkelt och njutningsfullt sätt kan laga fantastisk mat mitt ute i naturen. Och du är huvudaktören i allt vi gör! Du och din grupp tänder elden, håller den vid liv och under eftermiddagen tillagar vi en 3-rätters middag. 

Att lära sig att laga mat över öppen eld förhöjer verkligen njutningen av ditt uteliv därför att eld och mat är en fantastisk kombination. Maten smakar ju extra gott utomhus eller hur? Ihop med dig kommer vi att uppleva en oförglömlig dag i skogen!

Med andra ord, att tillsammans få avnjuta en 3-rätters måltid som du själv lagat mitt i den vilda skogen kommer bli ett minne att ta med lång tid framöver!

Kursinnehåll
  • Olika tekniker för matlagning över öppen eld.
  • Vad ska man tänka på när man använder en fältugn i gjutjärn och stekhäll?
  • Hur kan du laga mat med enkla metoder. Kan man till exempel laga mat direkt på glöden?
  • Hur eldar man för att få rätt temperatur och tillaga maten istället för att bränna den.
  • Tips för godare kokkaffe.
  • Hur du tänder eld med björkved utan att använda tidningspapper eller tändvätska.
  • Använda kniv och modernt tändstål att tända med.
  • Välkomstkaffe och te
  • Mellanmål
  • 3-rätters middag
Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper för att gå denna kurs. Vi kommer leda dig genom alla momenten på ett tryggt sätt. Maten kommer vara god men enkel så därför behövs inga kunskaper inom matlagning heller.

Tänk dock på att ha kläder efter väder och lämna de ömtåligaste plaggen hemma. Ha även gärna handskar i skinn som inte smälter av värmen och en pannlampa (endast höst och vinter). 

Medför gärna egen kniv och eget eldstål för att testa vid eldmomenten. Om du inte har detta så finns det givetvis att låna. En vikbar pall eller ett litet liggunderlag kan också vara bra att ha med för att sitta på. 

I det enkla friluftslivet eller i en överlevnadssituation när du har begränsat med resurser är det ovärderligt att kunna improvisera med det du har till hands. I videon nedan lagar vi till en stek och grönsaker i en provisorisk fältugn. Tänk att man kan laga så spännande mat med så enkla medel! 

”Vadå överlevnadssituation…” tänker du kanske? Ja, även då kan man såklart ha tur och komma över lite mat tänker vi, även om det kanske inte är en stek. Improvisationsförmågan är det som är viktigast.