Hur man bygger en nödbivack. En självklar kunskap inom överlevnad är att i en nödsituation kunna skydda sig själv från kyla, regn, vind och vilda djur små som stora! När är det läge att övernatta och även bygga bivacken? Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på för en varm och säker natt i vildmarken?
Och en fråga till, varför hamnade du där? Torbjörn Selin ger några användbara tips nedan.
När behövs en nödbivack
Jag antar att du älskar att vara utomhus, vandra, åka på utflykter och äventyr långt ute i naturen. Det är därför du läser den här artikeln. När man ger sig ut på äventyr då vet man också att det finns olika risker att ta hänsyn till. Risken finns där att gå vilse, eller att överraskas av dåligt väder, kanske till och med mörkret eller i värsta fall på något sätt skada oss.
Har du varit lite förutseende så har du berättat för någon var du är och när du tänker komma hem. Om du inte gör det så kommer de starta ett eftersök för att hitta dig. Du har troligen också med dig något att larma med, en mobiltelefon eller en nödsändare av något slag. Allt beror förstås på magnituden av äventyr. Ju större, ju fler förberedelser brukar vi göra.
För att hamna i en situation, eller snarare försätta sig i en situation där du behöver bygga en nödbivack, då har något gått fel. Du har missat något i förberedelserna och du befinner dig helt plötsligt där ute utan möjlighet att larma och ingen kommer leta efter dig.
Varför behöver du den
Jag utgår alltid från vad som kan döda dig först i överlevnadssituationer, jag har tidigare skrivit om första hjälpen då en skada kan leda till en mycket farlig situation. Nästa elände på farlighetsskalan är att du blir kraftigt nedkyld. I det här fallet tänker jag på att bli blöt av att ramla i vatten eller av regn. Detta i kombination med blåst gör din situation rent dödlig på ganska kort tid. Extrem kyla och de riskerna kommer jag skriva om längre fram.
Ska vi övernatta kommer en faktor till att spela stor roll och det är kontakt med kalla föremål, i det här fallet med marken. Direkt kontakt med kall mark utan isolering kommer att suga värmen ur din kropp och snabbt kyla ner dig till farliga nivåer av kroppstemperatur.
Kommer man undan regn, blåst och markkylan så ökar du dina chanser att överleva eller till och med ha en rimligt bekväm natt där ute i vildmarken.
När tar du beslutet
En mycket svår sak för oss människor är att acceptera att vi befinner oss i en krissituation. Vi vill till exempel in i det sista inte erkänna för oss själva att vi är vilse. En skada är kanske enklare att förstå omedelbart när den inträffat. Ett oväder och mörker som överraskar oss är också rätt så tydligt och svårt att missa.
Om du använder dig av den klassiska minnesregeln STOP, stanna upp, tänk till, orientera dig om läget och gör en enkel plan då kan du med tränat överlevnadsmindset tidigare förstå din situation än ovana utövare och på så vis tidigare in i en kris agera på ett rätt och riktigt sätt.
Det som avgör om du ska stanna på en plats och inte gå vidare är faktorer så som:
- mörker och avsaknad av pannlampa som gör det farligt att gå vidare.
- att du är vilse och inte har en aning om vart du ska gå.
- om du är skadad och inte kan gå så långt.
Om vi utgår från att det är mörkret som överraskat dig och du tror att du kan hitta hem så fort morgonen gryr och ljuset kommer tillbaka på morgonen dagen efter. Då är du inte i en direkt akut nödsituation och behöver inte larma någon. Du kanske till och med meddelar någon där hemma att du måste ta en spontan natt i det fria.
Taktik
Val av plats
För det första måste du välja en plats som är så fördelaktig som möjligt på flera olika sätt. Du vill i möjligaste mån använda naturen som den är. Att hitta ett naturligt skydd sparar dig massor av energi som du så väl behöver för att klara en natt utomhus. Leta efter en klippa som sticker ut eller ett tjockt gammalt träd med massor av täta grenar som skyddar från regn.
För att undersöka hur tätt ett träd är ställer man sig under trädet, nära stammen och tittar rakt upp då ser man hur många lager av grenar man har. Helst ska du inte se himlen igenom grenarna. Självklart är förutsättningarna olika på sommaren när lövträden har kvar sina löv eller på vintern när de är borta. Granar som är mycket vanliga här i Norden tappar dock inte sina barr utan fungerar fint året runt. Jag brukar säga att om man hittar ett bra träd, då har du kanske 50 lager med kvistar på taket i din bivack som redan är klara. Tänk själv vilken tid det skulle ta att samla och bygga för hand.
Du vill inte söka skydd på toppen av en kulle för där blåser det ofta mer än längre ner. Men du vill heller inte hamna längst ner vid foten av höjden. Ofta är det fuktigt och kanske till och med en å, sjö eller träskmark längre ner. Våt mark ger fukt som kryper innanför kläderna och kall luft sjunker neråt under kvällen. På sommaren har du också mygg och knott som vill ha en brakmiddag av din kropp, vilket är allt annat än trevligt.
Fakta:
Om du kommer upp 10 vertikala meter från en sänka eller strand vid en sjö kan det var 4 grader Celsius varmare där uppe. Det gör en enorm skillnad om du ska övernatta i enbart kläderna som du bär på dig.
Bildexempel klippsprång
Här är ett bra exempel på ett klippsprång. En klippa som sticker ut tillräckligt mycket för att man ska få plats under den. Marken är torr som fnöske. På bilden ser vi Silvia Küller, god vän och instruktör hos oss.
OBS tänk på att inte ligga för nära klippan. Lägg något mellan dig och själva väggen. En kall klippa suger värmen ur kroppen.
En variant på klippa som ger bra skydd, beroende på från vilket håll det blåser och regnar från. Foto: Daniel Westman
Säkerhet
Skanna av terrängen, leta efter skadade eller ruttnande träd som lätt kan knäckas av i vinden. Dessa toppar kan ramla ner och krossa delar av dig, vi kallar dem för ”widow makers”. Se till att hålla avstånd till dessa.
Fundera på var vatten kommer rinna på marken om det blir ett tyngre regnväder under natten. Samma sak med stränder, undvik flodbäddar eller att lägga dig för nära vattnet som skulle kunna stiga och översvämma din bivack. Under förutsättning att du inte hittade någon kulle som jag skrev tidigare.
Myr- och getingbon är klokt att hålla sig undan så ta en titt på marken. Sommartid så har vi en och annan huggorm att spana efter också, ta en titt på marken, stampa lite extra så skrämmer du i väg de flesta.
Bildexempel nedblåsta träd
Nedan ser du en skadad och döende gran som nyligen blåst ner.
Nedan kommer en sedan länge död och även ruttnande björk som precis blåst ner. Foto: Daniel Westman
Grantoppen nedan väger en del, men den är inte tung nog för att skada dig allvarligt. Som vid övriga grantoppar landar den en bit från trädet den gick av från. Grenarna på trädet skyddar också och dämpar fallet på väg ner.
Samla
Har du något dagsljus kvar, då använder du det till att samla byggmateriel. Om du har med dig något att göra upp eld med och du vet hur man hanterar elden vi en bivack då ingår även att samla ved för natten. Tro mig, det är 100 gånger lättare i dagsljus än i mörker. Utan pannlampa nästan en omöjlig uppgift.
Du ser lämpligt byggmateriel ganska enkelt på lite avstånd även i skymningsljuset.
Bygg
Därefter så bygger du ditt skydd. Använd det sista ljuset på dagen eller en lampa eller om du vet hur man gör så använder du elden som ”lampa”.
Anektot
Sommaren 2022 var jag och min gode vän och instruktör Martin Olsson vid vår lägerplats för att sätta upp presenningar, vårt tak över huvudet. Det blåste ganska ordentligt men inte stormnivåer. Rätt som det var så brakade det till och en 5-6 meter lång bit av toppen på en gran knäcktes av och föll ner bara 30 meter från oss. Jag bedömer att den vägde 300 kilo, färskt tungt virke. Toppen landade lika långt från trädet som toppen var lång. Jag har sett det flera gånger, men inte live, att topparna landar ca 5 meter iväg från själva trädet som den knäcktes av från.
Det här var nära! Ni kan se på bilden de stigar som vi använder när vi går till platsen, någon av oss kunde lika gärna varit där. Då hade vi haft en akut skada och överlevnadssituation. Jag är övertygad att man skulle kunna dö om man har otur, så vi blev lite skakade men fortsatte ändå vårt jobb. Risken att två toppar blåser ner i närheten av varandra är ju rätt liten! Granskar man trädet så var det skadat kust där det gick av, något hade hänt under trädets yngre år. Så tänk på att titta ordentligt på träden i närheten när du ska bygga din nödbivack som sagt.
Anekdot del två
Det föll inte många träd, vinden var egentligen inte så kraftig, men när jag och Martin lämnade platsen där grantoppen föll, ja gå träffade vi på den här. Som tur var hade vi en elektrisk motorsåg i bakluckan och det blev till att leka skogshuggare. (Inget vi rekommenderar er att göra utan utbildning. Torbjörn har jobbat en del i skogen med motorsåg)
Slutligen
Slutsats som vi kan dra är att undvik att ge dig ut i skogen när det ska blåsa ordentligt. Hamnar du i en nödsituation någon gång då beaktar du dessa säkerhetsaspekter så gott du kan. Sedan gäller det att hoppas på det bästa. En sann överlevare har också lite tur på vägen…
/Torbjörn Selin