En berbereld eller upp och nervänd eld använder du för att skapa en eld som brinner länge och torkar ur dig själv i processen. Värmestrålningen från elden går lika mycket neråt som uppåt, det är uppvärmd luft och gas som stiger upp som gör att man traditionellt tänker att elden värmer mest uppåt. Strålningen torkar sedan ut veden succesivt och efterhand som den brinner neråt. Perfekt för fuktig eld, eld på snö och en eld som varar länge. Elden ger också mycket kol som du kan laga mat på när den brunnit ner, den ger också en plattform att ställa grytor och kittlar på under tiden den brinner. Ännu en bra sak med elden är att eftersom den ved som brinner är förvärmd och ganska torkad brinner den med effektiv förbränning, ger mindre rök än en vanlig eld och underbar strålningsvärme då den inte har de stora yviga flammorna, utan brinner som en stockeld för dig som vet hur den känns, med mycket strålning och väldigt lite drag kring ryggen som de större eldarna med flammor ger.

 

Hur gör man då?

Stapla den tjockaste veden i botten, den kan också vara den fuktigaste. Använd gärna lika långa och tjocka klabbar. Om inte det går så skapa ett jämnt lager med olika tjocklekar, det kräver lite mer pusslande. Lägg hela lagret med ved åt samma håll. 

Sedan gör du ett lager till, det kan vara något kortare ved, lägg dem 90 grader mot lagret under. Samma principer gäller, men det kan vara mindre diameter på dessa. Kom ihåg, tätt ska det vara så att inte för mycket syre kommer in och ger för hög fart på elden, och för att inte glöd ska trilla ner och ”tjuvstarta” elden längre ner. Fortsätt så många lager du vill, men 4 är ganska ”lagom”.

För att minska farten i elden kan du krafsa ihop ”bös” från marken och täta igen mellan klabbarna för att begränsa syre och glöd enligt ovan.

Sedan tänder du elden och behandlar den som en ”elda uppåt” eld, så som du brukar och vill göra. När elden sedan tagit sig, kan du i början behöva mata på ett vedträ eller två, men efter en stund, voila, så brinner elden av sig själv i flera timmar.

Det ger underbar värme och sköter sig själv.

Bra va?

Tack för att du läste //Torbjörn Selin