När du ska köpa ett liggunderlag finns det olika aspekter som styr vad som är bäst för just dig. Hur ofta och under vilken årstid ska du främst använda det? Vad har du för budget? Oftast är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till liggunderlagets isoleringsförmåga. 

Isolering och R-Värde

R-värdet är ett materials förmåga att motstå värmeöverföring. Bokstaven R står för ”resistance” och används även inom byggbranschen. Ett högre R-värde betyder bättre isolering och därmed högre komfort i kallare temperaturer. 

R-värden kan variera från 1 till över 7, där ett högre värde innebär bättre isolering. Till exempel är ett liggunderlag med R-värde 5 lämpligt för vinterbruk, medan ett med R-värde 2 passar bättre för sommarnätter

Det går att kombinera olika liggunderlag för att få ett högre R-värde. Om du exempelvis använder två liggunderlag med R-värde 3 tillsammans, så kommer du nästan att nå R-värde 6. Det är dock svårt att säga 100% hur just din kombination kommer att fungera tillsammans, men teorin säger att det funkar. Vår rekommendation är att du testar vid säkra förhållanden, t ex hemma i trädgården,  där du kan addera ännu ett liggunderlag om det blir för kallt.

Tjocklek och bekvämlighet

När du väljer tjocklek på ditt liggunderlag ur bekvämlighets-synpunkt, är det viktigt att balansera mellan komfort och packbarhet. Tjockare uppblåsbara liggunderlag, ofta över 5 cm, ger överlägsen komfort och bra stöd, vilket kan vara en stor fördel för ryggen, särskilt efter en lång dag av vandring. Dessa liggunderlag formar sig efter kroppen och kan jämna ut ojämnheter i marken, vilket resulterar i en mycket bekväm sovyta. Dock kan de vara mer skrymmande och tyngre att bära med sig.

Säkerhet

För att säkerställa att du alltid har ett pålitligt liggunderlag är det bra att ha ett cellplastunderlag som hållbart komplement. Cellplastunderlag är extremt slitstarka, lätta och fungerar bra som backup om det uppblåsbara liggunderlaget skulle gå sönder. De är också utmärkta att använda som extra isolering under kalla förhållanden. Genom att kombinera ett cellplastunderlag med ett uppblåsbart liggunderlag får du både komforten av ett mjukt underlag och säkerheten i att alltid ha något att sova på, även om det skulle hända något med det uppblåsbara alternativet.

Cellplast eller uppblåsbart överst?

Det sägs att lite värme ”läcker” ut från sidan i det uppblåsbara liggunderlaget, därför ska den varmaste lösningen vara att ha detta underst och cellplasten överst. Samtidigt är det ofta skönast att ha det uppblåsbara närmast kroppen, så vårt förslag är att du testar det först och byter ordning om det blir för kallt.

Ur säkerhetssynpunkt så skyddar tältets golv (om du har ett sådant) den uppblåsbara madrassen underifrån. Då är det istället du själv och dina saker som är farligast. Ur det perspektivet ska cellplasten ligga närmast dig. En variant är att ha cellplasten överst när du sitter och gör andra saker i tältet för att sedan flytta det underst innan läggdags.

Fyra liggunderlag i orange och rosa toner ligger hoprullade i gräset framför ett tält.
En blå sovsäck ligger på ett orange uppblåsbart liggunderlag i ett rött tält.

Olika typer av isoleringsmaterial

Syntetisk isolering

Ett bra syntetiskt liggunderlag kan kosta mellan 500-1500 kr beroende på varumärke och specifikationer. Viktmässigt ligger de ofta mellan 500-1000 gram.

  • Fördelar: Syntetisk isolering är hållbar, prisvärd och behåller sina isolerande egenskaper även när den blir fuktig. Den är lättare att torka än dun och tål fukt från utandningsluft väl.
  • Nackdelar: Generellt tyngre och mindre komprimerbar än dun, vilket gör syntetiska liggunderlag något skrymmande.

Dunisolering

Liggunderlag med dunisorlering är lättare och mer komprimerbara  än de i syntet, men också dyrare. Priserna kan ligga mellan 2000-4000 SEK. Vikten för dunfyllda liggunderlag är vanligtvis mellan 400-700 gram.

  • Fördelar: Dun erbjuder utmärkt isolering per vikt, vilket gör dunfyllda liggunderlag mycket lätta och komprimerbara. De är också exceptionellt varma.
  • Nackdelar: Dyrare än syntetiska alternativ och kan förlora isolerande egenskaper när de blir fuktiga. Det rekommenderas att använda en pump för att undvika att fukt från utandningsluften påverkar dunet.

Therm-a-Rest NeoAir (utan traditionell isolering)

Dessa ligger i den högre prisklassen, ofta mellan 2000-3500 SEK beroende på modell. Vikten varierar men ligger vanligtvis mellan 300-600 gram.

  • Fördelar: NeoAir-serien använder reflekterande lager och kammar för att uppnå höga R-värden utan traditionell isolering som dun eller syntet. De är mycket lätta och komprimerbara. De tål fukt från utandningsluft väl, så du kan blåsa upp dem med lungorna utan problem.
  • Nackdelar: Högt pris, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa.

Slutsats

För de som söker ett prisvärt alternativ utan att kompromissa för mycket på prestanda, är syntetiska liggunderlag ett bra val. De erbjuder tillräcklig isolering och hållbarhet till ett lägre pris. Exempel på bra budgetalternativ inkluderar modeller från varumärken som Exped och Klymit.

Valet av liggunderlag beror på dina specifika behov och budget:

  • För maximal lätthet och värme: Dunfyllda liggunderlag är oslagbara men dyra och känsliga för fukt.
  • För bästa allround prestanda: Therm-a-Rest NeoAir erbjuder hög R-värde och tålighet mot fukt, men till ett högre pris.
  • För budget och hållbarhet: Syntetiska liggunderlag är det mest kostnadseffektiva valet och fungerar bra under de flesta förhållanden.

Internationell standard

Tidigare har R-värdet varierat kraftigt mellan tillverkare på grund av olika testmetoder, vilket skapade förvirring och missnöje bland konsumenter. Numera finns därför en internationell standard, ASTM F3340-18,  för mätning av liggunderlags termiska motstånd. Detta sker med hjälp av en apparat som består av två plattor.

Metoden innebär att liggunderlaget placeras mellan en varm (35°C) och en kall platta (5°C). Sedan mäts den energi som krävs för att hålla den varma plattan på en konstant temperatur. Ju mindre energi som krävs, desto bättre isolerar liggunderlaget, och desto högre är dess R-värde. Denna standard gör det möjligt för konsumenter att på ett tillförlitligt sätt jämföra isoleringsförmågan hos olika liggunderlag, oavsett tillverkare.

ASTM International, tidigare känt som American Society for Testing and Materials, är organisationen som står bakom ASTM F3340-18. Standarden är internationellt erkänd och används över hela världen för att säkerställa att liggunderlags R-värden är jämförbara oavsett tillverkare.

Varför är denna standard viktig för dig?

För dig innebär detta att när du köper ett liggunderlag, kan du vara säker på att R-värdena du ser är testade enligt en strikt och enhetlig metod. Leta efter märkningen ASTM F3340-18 på förpackningen (se bild till höger). De flesta tillverkare som följer standarden kommer också att nämna detta tydligt på sin webbplats. Detta gör det enklare att välja rätt liggunderlag för dina behov, baserat på den isoleringsförmåga du behöver för att hålla dig varm under natten, särskilt vid kalla förhållanden.