Kusen Prepping – förberedd om krisen kommer. Torbjörn med sin friluftsutrustning

Kursen kan komma som distanskurs och på en plats eller ort nära dig.

1,5 timmar

Se pris under respektive arrangemang nedan

16 november kl 17:30- 19:00

Föreläsning på biblioteket i Emmaboda

Pris gratis, det är bara att dyka upp

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook för att inte missa något.

Krisberedskap, hemberedskap och prepping. Allt handlar om att vara förberedd för de kriser, katsatrofer och olyckor som kan drabba dig. Att preppa betyder att förbereda av engelskans prepare. Min föreläsning ”Bortom krislådan” ger dig en inblick i dessa aktuella ämnen. 

Sverige och Europa är i allvarlig kris till följd av kriget i Ukraina, nu också energikris i krigets fotspår.  Glada över att Corona släppe greppet kom den ena nya krisen efter den andra för vårt samhälle.

Har du gjort rätt saker? Vad kan du göra för att vara så bra förberedd det går framåt och vad kan du göra mer?

Överlevnads och krisberedskapsexperten Torbjörn Selins föreläsning handlar om hur vi bäst kan förbereda oss inför kriser – oavsett anledning – men med extra fokus på den situation vi nu befinner oss i. Vi tittar på reaktioner och beteenden som uppstår och hur du kan hantera olika situationer men också hur du kan se till att klara många dygn utan bland annat el, vatten, internet och andra funktioner som vi ofta tar för givna.

Målgrupp
Mål

Föreläsningen vänder sig till dig som vill vara bättre förberedd vid en kris och vill veta hur du ska göra för att klara dig i minst sju dygn men också till dig som vill få några handfasta tips med anledning av rådande situation.

Du kommer att få kunskap om hur du kan klara en situation när samhällets normala service och tjänster inte fungerar som vanligt. Du får lära dig hur du bäst förbereder dig i händelse av en kris, vilka produkter du bör ha hemma, hur du bör prioritera, människans basala behov, förväntade reaktionsmönster i ett krisläge, hur du hjälper dina anhöriga och medmänniskor. Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

Du får lära dig om vilka fysiska och mentala behov människan har, hur vi fungerar i extrema situationer och vad du kan göra för att bli en överlevare. Vi fokuserar också på en av våra viktigaste tillgångar när något hotar oss – vår vilja att hjälpa varandra. Regeringen har genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gått ut med uppmaningen att individen bör klara sig helt själv i minst sju dygn. På denna föreläsning får du veta hur – kunskap lätt att bära, livsviktig att ha.

Vi går igenom följande områden:

  • Samhällets uppbyggnad och beredskap
  • Hoten mot samhälle och individ
  • Samhällets sårbarhet
  • Människans behov (fysiskt och mentalt). Vad behövs för att överleva?
  • Reaktioner vid en kris: igenkänningsfaktorer, flockbeteende, förberedelser. Vem blir en stabil ledare?
  • Vad kan vi göra för att bli bättre på att hantera en kris?
  • Vad kan krisen i Ukraina medföra?
  • Vad kan du göra för att skydda dig?
  • Hur du blir en prepper och överlevare. Hur du hjälper andra
  • Utrymme för frågor

Du kan skicka in dina frågor via mejl innan föreläsningen (mejladressen får du vid anmälan). Det kommer också att finnas möjlighet att ställa frågor i chatt i anslutning till föreläsningen.

Om Torbjörn

Torbjörn är överlevnadsinstruktör i försvaret sedan 22 år och svenska överlevnadssällskapet. Dessutom till yrket krisberedskapsexpert med fokus på kommunal krisberedskap. Torbjörn har jobbat lokalt, regionalt och nationellt med krisberedskap i tio år.