Överlevnadsdygn

Överlevnadskurs – prova-på-dygn

I denna kurs får du grundläggande kunskaper inom överlevnad. Genom praktiska övningar får du lära dig att skydda dig från elementen, göra upp eld och sova i dess värme samt hur man renar vatten.

Målgrupp
Den här kursen vänder sig till dig som vill öka dina chanser att klara av en nödsituation i vildmarken. Du är nyfiken på överlevnad och vill lära dig mer. Inga förkunskaper krävs.

Mål
Målet med kursen är att du ska få grundläggande färdigheter och de basala kunskaper som krävs för att vidta rätt åtgärder om du hamnar i en överlevnadssituation i vildmarken. Du ska få upp ögonen för vad överlevnad innebär och få koll på om du vill lära dig mer om ämnet i framtiden. Du kommer också få uppleva ett härligt och rogivande dygn i naturen tillsammans med andra som delar ditt intresse och nyfikenhet.

Innehåll 
Med reservation för att väderförhållandena påverkar i vilken omfattning vi kan beröra de olika ämnena. Ju värre väder desto mer energi behöver vi tillsammans lägga på bygget av bivack (vindskydd) och samlande av ved för natten. Nedanstående ämnen kommer alla beröras, men de praktiska uppgifterna gör att vi inte kommer att kunna lägga någon längre tid på var och en av punkterna.

  • Om överlevnadssituationen, hur hamnar man där och vad är karakteristiskt för alla situationer
  • Kunskap om kroppens grundläggande fysiska behov
  • Psykets betydelse i en nödsituation
  • Utrustning och nödask, hur kan du vara förberedd
  • Bygga en bivack som ni tillsammans ska sova i
  • Hur man gör upp en eld och håller den vid liv för att laga mat över den och sova vid den
  • Säker hantering av kniv och små sågar
  • Hur man hittar och renar vatten

I kursen ingår enklare måltider, vi kommer inte att öva svält vid denna kurs utan du kommer att få pröva på att använda eld för matlagning.

Arbetssätt
Teoretiska genomgångar växlar till förevisningar och övergår snart till praktisk övning. Att du själv prövar och klarar av de olika praktiska momenten är i fullt fokus.

Kursen äger rum i boråstrakten och närmare besked om exakt var, lämnas i samband med att vi skickar ut kurskallelsen.

Kursmaterial
Knivar, tändstål, kokkärl och övrig utrustning som behövs lånas ut under kursen. Du förväntas bära för årstiden och väntat väder lämpliga kläder. De måste vara icke ömtåliga då de kan bli smutsiga, gå sönder och även få glöd från elden på sig (vi kan inte ersätta förstörda kläder).

Minimiålder: 16 år. Om yngre deltagare är intresserade måste målsman kontakta oss för dialog kring arrangemanget. Hundar är inte tillåtna på kursen.

Pris: 1550 kr

Datum 29-30 juni

ANMÄLAN klicka