outdoor cooking, utemat, utomhusmatlagning open fire

Matlagning över öppen eld, häng med på en fantastisk dag med oss

Elden ger värme och möjlighet att torka kläder som blivit våta, att koka vatten och att signalera din position till räddningen. Allt avgörande i en överlevnadssituation. För en mindre dramatisk situation förgyller elden ditt friluftsliv och du kan samla dina vänner eller din familj runt den för att umgås och laga din lunch eller en kopp kaffe. Torbjörn kommer lära dig grundläggande kunskaper i att tända en eld från grunden.

Elle från Elles Utemat under dagen att lära dig olika tekniker för matlagning över öppen eld. Hur eldar man för att få rätt temperatur och tillaga maten istället för att bränna den? Vad ska man tänka på när man använder olika grytor, ugnar och stekhällar? Denna dag lämnar grillkorven bakom oss och tar steget in i utematlagarens kulinariska värld. Du kommer att få jobba med elden på ett sätt utöver en vanligt eldkurs när vi tillsammans lagar en härlig brunch på Muurikka och senare en 3-rätters middag där vi bland annat får lära oss att baka i fältugn, koka i gryta och allmänt inspireras till att ta matlagning över öppen eld utomhus till nästa nivå!

Elles utemat, läs mer om hennes verksamhet HÄR

Till den här kursen bjudet vi in och samarbetar med Elle Nikishkova som driver Elles Utemat. Hon är en mycket sprudlande och inspirerande utekock som specialiserar sig på mat över öppen eld. Hon jobbar med ekologiska och närproducerade råvaror som kryddas med smaker från världens alla hörn. Elle är också utbildad svampkonsulent och håller kurser i svampplockning och svampprovningar under säsong.

 

mat i naturen, matlagning över öppen eld, over the fire cooking, utemat
Torbjörn aktiverar grupperna i arbetet med eldarna som ger värme, ljus och matlagningsmöjligheter

 

Matlagning över öppen eld

Eldutbildningen leds av Torbjörn Selin som också ger allt för att du ska få en så intressant och lärorik dag som möjligt inom eldandets ädla konst. Tillsammans lovar vi en upplevelse, där du är huvudaktören i allt vi gör. Du och din grupp kommer att få tända elden, hålla den vid liv och anpassa den för att tillaga en så perfekt måltid vi bara kan. Att tillsammans framåt kvällen få avnjuta tre rätters måltid mitt i den vilda skogen kommer bli ett minne att ta med lång tid framöver. Något mycket utöver det vanliga en höstkväll som kan bjuda på både underbart och aningen mer utmanande väder.

Innehåll
  • Hur man skapar en eld från grunden av det som finns i naturen för årstiden
  • Att använda kniv och modernt tändstål att tända med
  • Hålla elden vid liv och anpassa den efter Elles direktiv för att tillaga en lunch samt en trerätters middag
  • Hur eldar man för att få rätt temperatur och tillaga maten istället för att bränna den
  • Tips för det perfekta kokkaffet
  • Vad ska man tänka på när man använder olika grytor, ugnar och stekhällar
  • Något om svampar, beroende vad vi hittar i omgivningen (lite vaga garantier här)
  • Vädret kommer avgöra svårigheten, regn blåst och kyla skapar en större utmaning, men det ska vi klara galant!Nästa kurstillfälle
Fältugnen värms med eld underifrån och glöd ovanifrån för perfekt resultat.
Bon apetit!

 

Nästa kurstillfälle

Datum och tid:

Tillfälle 1 (unik meny) 4 maj kl 09:00-19:00

Tillfälle 2 (unik meny) 5 maj kl 09:00-19:00

ANMÄLAN KLICKA HÄR (du väljer tillfälle vid anmälan)

(om formulären inte fungerar med internet explorer, vänligen använd en annan webläsare)

Plats: Samling enligt karta som ni får efter anmälan. (5 km sydväst Borås centrum, busslinje finns)

Pris: 1295 kr per person.

Betalning: Efter anmälan och meddelande om att det finns plats kvar på kursen skickas en faktura. Vid mottagen betalning är anmälan slutgiltig.

En administrativ avgift uttages vid anmälan om 500 kr. Vid återbud betalas resten av summan tillbaka fram till 14 dagar före kursstart, därefter återbetalas halva kursavgiften (inköp av materiel och försvårande att fylla platsen med kort varsel är anledningen till en avgift)

Utrustning: Oömma, tillräckligt varma och regntåliga kläder för en dag ute. Handskar i skinn. Pannlampa. Medför gärna egen kniv och eget eldstål för att testa vid eldmomenten, det finns annars att låna. En vikbar pall och ett litet liggunderlag kan vara bra att ha med. Ett strålande humör får du gärna ta med, för det kommer vi ha också! 🙂

Försäkringar:  Angående försäkring så måste du själv stå för det genom hem eller olycksfallsförsäkring, deltagande sker på egen risk.

Mat: Meddela specialkost i anmälan. Viktigt!

Dryck: Endast alkoholfritt alternativ ingår i kursen, men stäm av med oss så går det fint att ta med valfri måltidsdryck.

Deltagarantal: max 16